Руски щурмови части са разбили отряд от испаноговорящи наемници при боевете за превземането на Старомайорское, разкриват военни източници на изданието "Известия“.

В селото отбраната е била поддържана от мобилизирани украинци и опитни чуждестранни наемници. Въпреки това, в резултат на ожесточени боеве, цялото селище е попаднало под контрола на руските войски.

Най-трудният и решаващ етап в битките за населено място е било навлизането и осигуряването на позиция. В степните условия е трябвало да бъдат преодолени открити пространства, докато защитаващите Старомайорское са били на добре подготвени укрепени позиции. Наличието на голям брой БпЛА е затруднявало скритото съсредоточаване преди атака и движение.

В боевете за Старомайорское щурмовите войски на групировката "Восток“ от Приморие активно са използвали моторни превозни средства, включително мотоциклети с висока проходимост и ATV, което им е позволило внезапно да се появят зад украинските позиции. Тази изненада и координацията на действията на мотоциклетни групи, пехота и бронирани машини е довела до победа за силите на Москва.

Командирът на отряда Савал отбеляза, че използването на мотоциклети в щурмови части не е напълно нова тактика, тъй като подобни методи са били използвани по време на Втората световна война и в последвалите локални конфликти. В съвремието обаче, с нарастващата уязвимост на бронираните превозни средства, тази доказана тактика отново се използва на фронта.

В селото украинците са се защитавали до последно; практически не е имало случаи на бягство от позициите. Савал изчислява, че повече от половината от частите на ВСУ в селото са били съставени от чуждестранни наемници, повечето от които са говорили испански. Той обаче отбеляза също, че нивото на подготовка и грамотност на украинската пехота се влошава всеки ден.