Руските войски са успели да пробият отбраната на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в село Северное (Кирово) на Торецко направление, използвайки техниката, изпробвана при Авдеевка – през подземен тунел, съобщава украинският военно-аналитичен Telegram канал Military analytics.

Тунелът е бил прокопан е на три километра по протежение на канала Северски Донец. Уточнява се, че това е позволило да се стигне до тила на един от опорните пунктове на ВСУ в източната част на Северное (Певничен). Така руснаците са успели да се закрепят в източните и югоизточните покрайнини на селото. В същото време те са превзели и част от съседното село Южное и се придвижват към пътя, който води към Ню Йорк от север.

Като цяло Константин Машовец, експерт от групата "Информационна съпротива“, смята, че миналата седмица руснаците са завзели много територия на Торецко направление. Те са успели да пробият отбраната на ВСУ на дълбочина до 2,6 километра и по фронта до 5,6 километра.

"Нещо повече, изглежда, че в южната част на този клин врагът е срещнал минимална съпротива, образно казано, "движейки се“ по пътя през нашите предни позиции (при все че на сателитни снимки се вижда опорен пункт там) и са превзели Южное директно“, обяснява Машовец.

Украинското командване не е очаквало атака от изток, тъй като е разчитало руснаците да заобиколят района от южния фланг, пробивайки до трасето Покровск-Константиновка. На това е разчитало и командването на руската армия.

Малко вероятно е обаче военните на Москва да обмислят сериозно "нападение от изток“ на Торецк, допълват анализаторите.

Продължават активните бойни действия и в други участъци на фронта. На Купянско направление руснаците са превзели половината от село Степная Новоселовка. То е в непосредствена близост до трасето, което води до Купянск от югоизток.