Около 80% от критичната инфраструктура в град Покровск, Донецка област, е повредена или унищожена от руския обстрел, съобщава началникът на военната администрация на града Сергей Добряк предава Радио "Свобода".

По данни на местните власти руските военни са разположени на 7 км от покрайнините на града. Въпреки това в Покровск остават 13 000 души, включително 94 деца.

"Само вчера имаше две нападения. Това бяха шест бомби КАБ. В 10:30 ч. (съвпада с българското време) те обстрелваха центъра на града, за съжаление имаме четирима ранени - двама от първия обстрел. А в 23:00 ч. имаше и друг случай - три КАБ, и там също имаше ранени. Това е гражданска инфраструктура, както винаги, критична инфраструктура, тя почти е изчезнала. Тя е повредена или унищожена почти на 80 %. Врагът ни оставя без електричество, вода и газ. Така че, да кажем, те ни подготвят за зимата", коментира ръководителят на военната администрация.

Добряк отбелязва, че евакуацията продължава. По-специално, преди месец и половина в Покровск е имало 48 000 души и почти 5900 деца.

"Властите в Донецк неведнъж са заявявали, че в региона не са останали безопасни места, затова призовават за евакуация. В началото на септември, поради руската офанзива и опасения за сигурността, "Укрзализниця" отмени влака за евакуация от Покровск и сега началната точка на маршрута му е Павлоград, Днепърска област, на повече от 100 км от Покровск. Евакуацията по шосе, включително с автобуси, продължава да е възможна, се посочва в публикация.

През последния месец фронтовата линия в Донецка област бързо се доближи до Покровск, който бе дълбок тил през първите две години на пълномащабната война.