Руските войски прилагат поуките от отбраната в района на Запорожие и изграждат многостепенни укрепления на левия бряг на река Днепър в Херсонска област. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) призна, че руските сили имат "доста сериозна“ линия от укрепления в Херсонска област. Според експерти те държат отбраната си в "сложни землянки, издигати в продължение на няколко месеца“.

Руските сили също са минирали силно района около Кринки (30 км североизточно от Херсон и 2 км от река Днепър), където украинските сили в момента държат позиции. Руснаците разполагат силите си на непосредствената фронтова линия на източния бряг, вероятно в опит да защитят войските си от удари на украинска артилерия и дронове.

Интересно е, че руското командване на Херсонското направление отказа да въведе в битка допълнителни сили на 70-а мотострелкова дивизия и 7-ма десантно-щурмова дивизия, предпочитайки вместо това да задържи остатъците от тези формирования в близките тилови райони и вторичните ешелони на отбраната.

Съобщава се, че руските сили в Херсонска област не са създали непрекъснати видими отбранителни укрепления и изглежда са изградили дълбоко разпръсната мрежа от отделни укрепления, разположени на разстояние от фронтовата линия.

Въпреки това анализаторите поясняват, че изолираните укрепления, разположени далеч от линията на съприкосновение, може да бъдат ефективни, само ако останат скрити. Метеорологичните условия през есента и зимата биха могли да разкрият някои от скритите позиции на руснаците, обясняват от ISW.