Руски специалисти са проучили вътрешната структура и характеристиките на действие на касетъчния суббоеприпас на американската ракета ATACMS и са определили височината, на която боеприпасът не сработва, съобщи оръжеен специалист пред РИА Новости.

Суббоеприпасът представлява зелен сферичен обект с размерите на топка за тенис с издатини по едната ос на кръга.

"Касетъчни суббоеприпаси M74. Има 275 от тях в ракетата с голям обсег на действие ATACMS. Отварянето на касетата става някъде на 200 метра над земната повърхност. Поради изпъкналите пера на идващия поток, суббоеприпасът започва да се върти. набира около две хиляди оборота, центробежните ограничители се разминават настрани, а капсулата-детонатор се завърта вътре в ударника, боеприпасът експлодира“, казва специалистът.

Събеседникът на агенцията обясни, че в случай, че касетата се е отворила нормално и боеприпасът е паднал и не е сработил, той продължава да е взведен и движението му вече не е възможно. Населението трябва да бъде възможно най-внимателно при среща с такава "топка“.

"Ризата се състои от щампована подплата. Вътрешността е тяло от волфрамова сплав с прорези. Външната и вътрешната обвивка са точково заварени. Вътре има експлозив и самият предпазител. Гранатите РГО (ръчна противопехотна граната, произведена в СССР) имат подобен вътрешен дизайн "Само че ние използваме стомана, те използват волфрам“, добави той.

Според него, когато се използва волфрам, фрагментите придобиват по-голяма скорост по време на полет.

"Радиусът на разпръскване на фрагментите според данните е около 20 метра. Но обективно някои фрагменти, дори на разстояние 50 метра, са в състояние да пробият метална врата. Полето на фрагментиране е по-малко, вероятността от поражения е по-малка, но разрушителната сила на осколките представлява по-голяма заплаха от падане на 250 елемента, които покриват квадрат от 400 на 400 метра, суббоеприпасите падат на около пет метра един от друг“, казва източникът на агенцията.

ATACMS е оперативно-тактическа балистична ракета, разработена от Lockheed Martin. Може да бъде изстрелян от ракетни системи за залпов огън, включително M142 HIMARS. Ден преди това стана известно, че руски специалисти са изучавали системата за насочване и корекция на полета на ракетата - на тяхно разположение са били блок лазерни жироскопи и GPS модул.