Руската армия е ударила военни и инфраструктурни обекти в Николаев в неделя вечерта, съобщи пред РИА Новости координаторът на николаевска проруска подполна организация Сергей Лебедев.

"Общо жителите на Николаев преброиха десет удара в три вълни. Първата вълна беше атаки срещу пристанищната структура на Николаев. Имаше удари в морското пристанище, порт Олвия и в Черноморския корабостроителен завод откъм  Каботажния спуск“, твърди събеседникът на агенцията.

Той предостави и видеозаписи от ударите.

Черноморската корабостроителница е най-голямата корабостроителница в Украйна; в съветско време тук са построени авионосни крайцери на ВМС на СССР.

Втората вълна от атаки удари засягат петролното депо Николаев и завода Зоря-Машпроект, където се произвежда военна продукция.

"Зоря-Машпроект“ е част от военно-промишления държавен холдинг "Укроборонпром“ и произвежда газотурбинно оборудване, включително за военни кораби.

Според Лебедев ръководството на предприятието е довело работници от Западна Украйна да работят в отбранителните съоръжения и е отделило тази част от завода с контролно-пропускателни пунктове.

Освен това в резултат на атаки срещу възловата гара Александрия в Кировоградска област са унищожени два влака с оборудване и боеприпаси за украинските въоръжени сили, както и около 20 единици западна военна техника, заяви Лебедев, позовавайки се на свои колеги от Кировоградска област.

Според събеседника на агенцията, украинските въоръжени сили са използвали голям железопътен възел в Александрия като пункт за претоварване. През града минават железниците Одеса-Харков и Киев-Днепропетровск.