Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Руската федерация обвини бивш служител на Генералното консулство на САЩ във Владивосток в събиране на данни за хода на военните действия в Украйна, които след това е предавал на американците, предава ТАСС, като се позовава на пресслужбата на ФСБ.

Уточнява се, че задържаният – Робърт Шонов, е гражданин на Русия. "ФСБ преустанови незаконната дейност на информатор на посолството на САЩ в Москва - бивш служител на Генералното консулство на САЩ във Владивосток и руски гражданин Шонов Роберт Робертович. Той е обвинен в престъпление по член 275.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация (сътрудничество на конфиденциална основа с чужда държава)“, се казва в съобщението.

Според ФСБ "от септември 2022 г. до момента на задържането Шонов срещу материално възнаграждение е изпълнявал задачите на служителите от политическия отдел на посолството на САЩ в Москва Джефри Силин и Дейвид Бърнстейн за събиране на информация за военните действия в Украйна, мобилизационни процеси в регионите на Русия, върху проблемни моменти и оценка на влиянието им върху протестната активност на населението в навечерието на президентските избори в Руската федерация през 2024 година“.

Разузнавателната служба отбеляза, че замесените дипломати ще бъдат разпитани. "Планира се провеждането на разпит на тези американски дипломати, във връзка с което са изпратени съответните призовки до посолството на САЩ в Москва“, уточняват още от ФСБ.