През нощта Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са предприели опит за комбинирана атака срещу Кримския полуостров и военноморска база в пристанището на Новоросийск в Краснодарския край на Руската федерация. Общо 13 безпилотни летателни апарати (БпЛА) са били насочени срещу цели на територията на Крим, а два безпилотни катера са се опитали да проникнат в пристанището на Новоросийск. Всички въздушни и морски дронове са били унищожени, 10 БпЛА са свалени от противовъздушна отбрана, три са изведени от строя чрез системи за радиоелектронна борба, обобщават руските медии, сред които ТАСС, РИА Новости и вестник "Коммерсант“.

"Тази нощ бе осуетен опит на киевския режим да извърши терористична атака с безпилотни летателни апарати от авиационен тип срещу обекти на територията на Кримския полуостров. 10 БпЛА бяха унищожени от дежурните части за ПВО. Още 3 вражески дрона бяха изведени от строя със средства за радиоелектронна война“, се казва в съобщение от Министерството на отбраната на Руската федерация, цитирано от ТАСС.

Допълва се, че в резултат на осуетената атака на полуострова няма пострадали, няма и разрушения.

Губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев потвърди информацията за опит за атака на базата. "Тази вечер и рано сутринта във водите на Новоросийск нашите военни отразиха атака на два надводни дрона. Няма пострадали и щети. Всички необходими специални служби работят на място“, написа той в канала си в Telegram.

Безпилотните катери са унищожени от руските кораби, охраняващи външния рейд на базата, поясниха от военното ведомство в Москва.

Спешните служби съобщиха, че експлозии са избухнали във водите на Новоросийск и село Мисхако в Краснодарския край.

"Коммерсант“ припомня, че морският терминал на Каспийския тръбопроводен консорциум (CPC) се намира в Новоросийск. Той не е пострадал в резултат на атаката, но е наложена временна забрана за движение на кораби в пристанището на Новоросийск.