Руските военни са започнали да прехвърлят подкрепления към Роботино от други области на фронта, усещайки натиска върху техните отбранителни линии, тези действия ще намалят способността на руските войски да водят офанзива, това съобщава Министерството на отбраната на Обединеното кралство в ежедневната си актуализация, публикувана в X (Twitter), цитира The Guardian.

Пренасочването на руски сили от фронтовата линия за подсилване на "деградиралите" си части в югоизточната част на Украйна вероятно възпрепятства способността на Москва да провежда настъпателни операции в други фронтови зони, твърди Министерството на отбраната на Обединеното кралство.

В последната си актуализация на разузнавателната информация министерството заяви, че украинските войски са напреднали в "многопластовата" основна руска отбранителна линия източно от град Роботино в Запорожка област.

Украинските сили продължават да осъществяват постепенен тактически напредък срещу руските позиции и да изтощават руските сили в района.

Украинските сили също така са запазили натиска си върху руските позиции на юг от Бахмут, постигайки постепенни успехи между Клишчиевка и Авдеевка.

Много е вероятно Русия да е прехвърлила сили от други райони на фронтовата линия, за да замени деградиралите части около Роботино. Това пренасочване вероятно ограничава способността на Русия да провежда собствени настъпателни операции по други участъци на фронтовата линия.

Много е вероятно пренасочването да е и признак за натиск върху отбранителните им линии, особено около Роботино.