През нощта руските сили са нанесли поредна въздушна атака срещу Одеска област, като в резултат от ударите с безпилотни летателни апарати Shahed са нанесени щети по пристанищната инфраструктура, предава РБК-Украйна, като се позовава на говорителя на Силите за отбрана на Южна Украйна Наталия Гуменюк.

Съгласно разпространените данни, силите и средствата за ПВО на Въоръжените сили на Украйна са свалили три дрона, но е имало и попадения.

"За съжаление имаше попадение в едно от пристанищата. Унищожен е селскостопански хангар, в който се съхраняваше зърно. Повредени са още няколко цистерни за други видове товари, повредени са пристанищни съоръжения, т.е. кранове и други неща. Има информация за трима пристанищни работници. Последствията от атаката се уточняват“, цитира агенцията думите на Гуменюк, без да уточнява дали те са пострадали или загинали.

"Тази нощ имаше почти 4-часова атака с дронове Shahed-136 срещу пристанищната инфраструктура. 3 дрона бяха унищожени от силите за ПВО", се казва в съобщението на Южната групировка войски на ВСУ.

Допълва се, че в резултат на удар по хангар със зърно в едно от производствените помещения е избухнал пожар, който бързо е ликвидиран.

Експлозии са чути в южната част на областта.

В нощта срещу 23 юли руските войски изстреляха 19 ракети от различни типове срещу Одеса.  Силите за ПВО на Въоръжените сили на Украйна свалиха 9 от тях. Атаката стана най-мащабната срещу града от началото на войната.

Руски ракети поразиха историческия център на Одеса, в резултат на което са нанесени щети по една от емблематичните за града катедрали.