През последните няколко седмици щурмови групи значително са разширили зоната на контрол на Въоръжените сили на Руската федерация в района на трасето Т-05-24 и на подстъпите към ключовия Угледар. Това е станало възможно веднага след превземането на няколко големи опорни точки, разположени по протежение на магистралата, след което Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са били принудени да се върнат назад в посока Водяное, пише "Рибар“.

Според последната информация на Telegram канала, в момента се водят боеве, както и на подстъпите към индустриалната зона. Освен това се обстрелват наблюдателни постове и позиции на ВСУ на територията на мините Южнодонбаска № 3 и № 1, както от танкове, така и от безпилотни летателни апарати. Въоръжените сили на Русия преди това са осъществили десант на територията на последната, като са се закрепили в района. По-нататъшното развитие на успеха на това направление в случай на превземане на Водяное ще позволи Угледар да бъде полуобкръжен от десния фланг, което значително усложнява позицията на украинските ВСУ в града.

В същото време руските бойци имат успех западно от Угледар при Пречистовка. През последните няколко дни руските въоръжени сили нанасят активни ракетни и бомбени удари по системите за противовъздушна отбрана на ВСУ в района на селото, а също така използват тежки огнехвъргачни системи "Солнцепек“.

В първите дни на септември стана известно, че напредналите щурмови войски на руснаците са се закрепили в покрайнините на селото, като са напреднали няколко километра на север. Днес руското министерство на отбраната обяви пълен контрол над Пречистовка; по-рано украински ресурси писаха за превземане на селището. В момента фронтът минава по река Кашгалач.

В същото време на подстъпите към Новомайорское, разположено западно от Пречистовка, все още се запазва присъствието на ВСУ. На изток има засилване на интензитета на обстрела на украински позиции в Угледар. Някои канали дори успяха да съобщят за атака на руските въоръжени сили от Павловка в посока на града, което все още не е нищо повече от слухове.

 Както отбелязва "Рибар“ челните атаки от Павловка биха били безсмислени за руската армия без едновременна атака от запад и изток (което е многократно потвърдено от неуспешните атаки срещу Угледар миналата година). Промяната в тактиката за щурм на укрепения район може да доведе до падането на една от най-важните украински крепости.