Бойци от легиона "Свобода за Русия", "Руският доброволчески корпус" (РДК) и "Сибирски батальон" съобщиха, че са навлезли в граничната територия на Русия, войниците от доброволческите части публикуваха призив за предполагаемото присъствие на военни на територия на Руската федерация, предава Украинская правда, като се позовава на информация от каналите им в Telegram.

Съобщава се за стрелбата, а "Сибирски батальон" публикува и видео на това, което изглежда като навлизане на бойци на територията на Русия.

Отбелязва се, че доброволците незабавно са овладели граничния град Лозова Рудка в Белгородска област, а в момента се води стрелба в Тьоткино в Курска област.

Говорителят на Главно разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Андрий Юсов е коментирал за УП, че "РДК", легионите "Свобода за Русия" и "Сибирски батальон" са части, съставени от граждани на Руската федерация.

"На територията на Руската федерация те действат напълно автономно, независимо, изпълнявайки своите обществено-политически програмни задачи. В крайна сметка това не са първите подобни действия на тези структури и организации на територията на Русия. В момента става дума за съвместна операция на трите групи на територията на Русия", е заявил той.