Руски специалисти са успели да се сдобият с перспективен украински дрон, способен да се ускорява при приближаване до зони за противовъздушна отбрана и радиоелектронна борба, съобщи за РИА Новости Дмитрий Кузякин, генерален директор на Центъра за интегрирани безпилотни решения (ЦИБР).

"Успяхме да проучим украинския дрон камикадзе. Това е принципно нова разработка на противника - този БЛА е оборудван с реактивен двигател, което го оскъпява и намалява обхвата му на полет, но има и предимства, като отчитайки ги ще получим безценни данни за противодействието на тази нова заплаха", заяви той.

Така една от характеристиките на дрона е способността за рязко ускоряване при приближаване до зоната на покритие на системите за противовъздушна отбрана и електронна война.

"При създаването на този реактивен самолет с голям обсег противникът увеличава цената и съкращава обхвата на полета, за да може да натисне газта в точния момент“, обясни Кузякин.

Той подчерта, че резултатите от анализа на дроновете са предадени на съответните структури.

"Вече сме прехвърлили данните "където трябва“. Проучва се опитът, разработват се мерки за противодействие. Нека противникът да не мисли, че не сме наясно с следващите му стъпки. Анализът на всяка такава "птица“ ни казва много повече за него, отколкото всеки агент или заловен пилот на дрон“, заключава събеседникът на агенцията.

Централното конструкторско бюро се занимава с пълния цикъл от въпроси, свързани с бойното използване на FPV системи: от обучението по пилотиране и ефективно използване до производството на самите дронове. През годините компанията създава линия бойни FPV дронове "Джокер" и комплекс от наземно оборудване. Най-новият днес модел, Джокер-10, носи полезен товар до пет килограма и достига скорост до 100 километра в час (до 200 километра в час без полезен товар). Научният гръбнак на центъра са завършилите МФТИ.