Японското министерство на отбраната е съобщило късно на 30 юни, че е забелязало два кораба на руския флот във водите близо до Тайван и японските острови Окинава през предходните четири дни, след подобно съобщение тази седмица от Тайван, предава Reuters.

Министерството на отбраната на Тайван e съобщило по-рано, че е забелязало две руски фрегати край източното си крайбрежие и е изпратило самолети и кораби да наблюдават.

Правителството на Япония е заявило миналия месец, че повтарящата се руска военна дейност близо до японска територия, включително съвместни учения с китайските сили, поражда "сериозна загриженост“ за националната сигурност на Япония.

Япония и Тайван се присъединиха към Съединените щати и техните съюзници в налагането на широкообхватни санкции срещу Русия след нахлуването й в Украйна миналата година.

Японското министерство е заявило, че две фрегати от клас Стерегущий са забелязани за първи път на 70 км (40 мили) югозападно от най-западния японски остров Йонагуни, в префектура Окинава близо до Тайван, на 27 юни сутринта.

Плавателните съдове са плавали напред-назад през водите между Йонагуни и Тайван, движели са се на изток и са били забелязани за последно на 30 юни във водите между островите Мияко и Окинава, се посочва в съобщение, и се допълва, че Япония е изпратила два кораба, за да наблюдават руските кораби.

Руската информационна агенция "Интерфакс" съобщи на 27 юни, че отряд кораби от Тихоокеанския флот на Русия е навлязъл в южните части на Филипинско море за изпълнение на задачи като част от далечен морски преход.