Замоскворецкият съд в Москва е арестувал Усман Баратов, лидер на междурегионалната узбекска общност "Ватандош". Ден по-рано той е бил задържан по дело за екстремизъм, образувано след публикации в социалните мрежи за военни, участващи във войната в Украйна, предаде Коммерсант.

Искането за арест на Усман Баратов е подадено от Следствения комитет на Русия. Според доклада на отдела на Следствения комитет на Русия в Москва по време на разпита Усман Баратов не е признал вината си. "По наказателното дело са назначени редица съдебно-медицински експертизи, включително лингвистична и компютърно-техническа", се посочва в доклада.

На 18 януари Следственият комитет на Руската федерация образува дело срещу Усман Баратов по буква "в" от част 2 на чл. 282 от Наказателния кодекс (подбуждане на омраза или вражда, както и унижаване на човешкото достойнство). Според разследването през декември 2023 г. Усман Баратов е публикувал в социалните мрежи постове, унижаващи гражданите на Руската федерация, включително участниците във военните действия в Украйна.

Не е известно за кои постове в социалните мрежи става въпрос. По-рано няколко военни кореспонденти и канали в Telegram са обърнали внимание на пост на Усман Баратов в руската социална мрежа "Одноклассники" от 16 декември, в който той коментира ситуацията с цените на яйцата в Русия.

Постът е придружен от снимка с кокошки и надпис за петли, което военните кореспонденти са сметнали за обида.

Усман Баратов е заплашен с до шест години затвор.