Стратегическите ракетоносци Ту-160, придружени от самолети Су-35С и Су-30СМ, прелетяха над неутралните води на Баренцово и Норвежко море в рамките на командно-щабните учения Океан-2024, съобщава "Интерфакс“.

"Два стратегически ракетоносеца Ту-160 на далечната авиация на руските въздушно-космически сили изпълниха полет във въздушното пространство над неутралните води на Баренцово и Норвежко море в състава на блока за командване и управление "Океан-2024“. При изпълнение на полетната мисия екипажите отработиха учебни въпроси за нанасяне на въздушни удари с крилати ракети с въздушно изстрелване по критични цели на условен противник“, съобщи руското министерство на отбраната.

От ведомството отбелязаха, че изтребителният ескорт е осигурен от екипажи на самолети Су-35С и Су-30СМ от Военно-космическите сили на Русия.

"Продължителността на полета беше повече от девет часа. Всички полети на самолетите на руските въздушно-космически сили се извършват в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство“, посочва руското военно ведомство.