В понеделник, 7 ноември, ВВС на Латвия са регистрирали нарушение на въздушното пространство на страната от руски самолет, представител на Руската федерация е привикан да даде обяснения в МВнР на балтийската република, съобщава местната агенция Delfi.

Според Министерството на отбраната на Латвия след незаконно пресичане на границата самолетът се е върнал на руска територия.

След инцидента Националните въоръжени сили на страната са започнали да предприемат необходимите действия за предотвратяване на евентуални заплахи за сигурността на Латвия. Оперативна информация е изпратена до НАТО.

По-късно временно упълномощен служител на руското посолство в Латвия беше извикан в Министерството на външните работи на Латвия и му беше връчена протестна нота във връзка с инцидента.

В края на септември в Латвия бяха разследвани причините за загубата на управление на наблюдателен дрон, който можеше да падне на руска територия по време на военни учения. Преди това стана известно, че Латвия обмисля възможността да минира границата с Руската федерация и Беларус.