Подобрена версия на руския дрон "Ланцет“ изглежда е намерила начин за преодоляване на украинските противотанкови и анти-БПЛА мрежи, съобщава изданието Business Insider.

Руските сили разпространиха видео, на който на дрон "Ланцет“ удря бойна машина на Въоръжените сили на Украйна, експлодирайки на няколко метра от целта. По всичко личи, че това не е случайно – очевидно бойните глави на новия "Ланцет“ детонират във въздуха, след което изпускат в целта разрушителни елементи, образувани от експлозията.

Новият "Ланцет“ се различава от по-старите модели, чиито бойни глави се взривяваха директно при удар и можеха да се оплетат в метални мрежи против дронове, губейки част от експлозивната си сила.

Според украинския военен портал "Милитарни“, новите дронове изглежда са оборудвани с лидарна технология, чийто лазерен далекомер от две оптични камери помага за взривяване на бойни глави на оптимално разстояние.

Според Conflict Intelligence Team образуваните от експлозията разрушителни елементи изминават няколко метра, преодолявайки допълнителната защита на украинската бронирана техника.

"На Донецкото направление е записано видео как най-новата версия на баражиращия боеприпас "Ланцет“, оборудван с такава бойна глава, поразява бойна машина на пехотата Bradley“, съобщава Conflict Intelligence Team.

"На кадрите ясно се виждат две светкавици, възникващи почти едновременно: едната, когато на около четири метра от целта избухва заряд, и втората, когато поразяващият елемент достига непосредствено бронираната машина“.

Организацията отбеляза, че използването на такива поразителни елементи с дронове "Ланцет“ осигурява "най-голям ефект на бойното поле“.

Въпреки че тези нововъведения ще застрашат някои от украинските оръжия, най-защитеното оборудване все пак ще може да отблъсне атаки, отбелязва на свой ред американското списание Forbes.

Говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат твърди, че най-добрият начин за противодействие на дроновете е свалянето им по време на полет или потискането им с помощта на средства за радиоелектронна борба (РЕБ).

По думите му украинските сили могат да атакуват разузнавателни дронове "Орлан-10“, участващи в насочването на "Ланцет“-те.

Руските ударни дронове вече са се превърнали в бич на бойното поле в Украйна и непрекъснато се подобряват както в обхвата, така и в бойните способности, отбелязва още изданието.