Руските въоръжени сили с помощта на оперативно-тактическия ракетен комплекс "Искандер" са унищожили украински изтребител МиГ-29 на летище Долгинцево в Днепропетровска област, съобщиха от Министерството на отбраната на Руската Федерация, цитирани от РИА Новости.

"Екипажът на ОТРК "Искандер“ на руските въоръжени сили нанесе ракетен удар по паркинг на самолети на летище Долгинцево“, се казва в изявлението. "В резултат на удара е унищожен боен самолет МиГ-29 на въоръжените сили на Украйна, авиационни оръжия и автомобили на инженерната авиационна служба“, допълват от военното ведомство.

Освен това Министерството на отбраната на Русия показа видео с кадри от обективен контрол на унищожаването на самолети на летище Долгинцево в Днепропетровска област.

Тактическата ракетна система "Искандер" е високоточно оръжие с обсег на стрелба до 500 километра. Бойната глава на ракетата може да унищожи почти всяка цел: командни пунктове, колони техника, системи за противовъздушна отбрана.

Арсеналът на ОТРК включва както балистични, така и крилати снаряди, които създават фалшиви електронни смущения, когато се приближат до целта и стават практически неуязвими за системите за противовъздушна отбрана на противника. Крилатите ракети могат да летят на ултра ниски височини и да преминават през терена.