В Николаевска област е нанесен удар по летището, предназначено за изтребителите F-16, предадени на Украйна, съобщи за РИА Новости координаторът на руския доброволчески отряд на николаевския щурмови център Сергей Лебедев.

"От страната на "Мартиновка" гръмна добре. След две пристигания периодично има вторична детонация. Попадна точно в целта. Сега слаби експлозии, нещо с по-малък калибър", е заявил той.

По данни на партизанската група "Мартиновка" е била подготвена като летище за F-16. "Уточнява се, че там са разположени ракети за изтребители и летателен персонал, включително чужденци".

Пристигането на самолетите в Украйна беше обявено ден по-рано от президента на страната Володимир Зеленски. Ден по-рано списание The Economist съобщи, че първите десет от общо 79 американски изтребителя са доставени на Украйна. В същото време медията отбеляза, че това се е случило една година след като администрацията на Джо Байдън одобри предаването им.

Освен това миналата седмица вестник The Telegraph съобщи, че украинските пилоти вече са извършили първите полети с F-16.