Военновъздушните сили на САЩ твърдят, че три поредни дни руски изтребители са изпълнявали опасни маневри срещу американски дронове MQ-9 Reaper, действащи срещу терористичната групировка "Ислямска държава“ в Сирия. Това се казва в изявление на командващия Централното командване на Въоръжените сили на САЩ (CENTCOM) генерал-лейтенант Алексъс Гринкевич, цитирано от ТАСС.

В текста се казва, че в петък "три дрона MQ-9 отново са били тормозени от руски изтребители над Сирия“. Според лейтенанта руските изтребители са направили 18 "непрофесионални маневри“ в непосредствена близост до американски БпЛА.

По-рано американската армия съобщи за инциденти с руски самолети и американски дронове, за които се уточнява, че са станали на 5 и 6 юли. Пентагонът публикува два видеозаписа, за които се твърди, че показват руски изтребители, които предприемат действия срещу MQ-9 Reaper.

Контраадмирал Олег Гуринов, заместник-ръководител на Руския център за помирение на враждуващите страни в Сирия, заяви по-рано тази седмица, че безпилотни летателни апарати на водената от САЩ международна коалиция са нарушили безопасността на полетите пет пъти за един ден в район над Сирия, затворен за съвместни руско-сирийски учения. В тази връзка той отбеляза, че руската страна отново изразява загриженост относно "систематичните нарушения на протоколите за деконфликтация“, свързани с полетите на дронове на коалицията.