Руски военни хакери извършват атаки срещу мобилните устройства на войниците от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в опит да получат чувствителна информация от бойното поле, която би помогнала на Кремъл срещу Украйна, съобщава американският телевизионен канал CNN, като допълва, че съответните предупреждения вече са предадени на Киев.

Новият съвет от САЩ и техните съюзници от "Петте очи“ – Австралия, Канада, Нова Зеландия и Обединеното кралство – потвърждава доклад от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), според който руските хакери са опитали да проникнат в таблетите с Android, използвани от украинската армия за "планиране и изпълнение на бойни мисии“.

Зловредният код на руските хакери е бил предназначен да открадне данни, изпратени от мобилни устройства на войници към сателитната система Starlink, създадена от компанията на милиардера Илон Мъск, според СБУ. Сателитите Starlink са от решаващо значение за комуникациите на бойното поле на Украйна, отбелязва CNN.

"Новината показва как борбата за контрол на чувствителни военни данни в киберпространството е ключов фронт в пълномащабната война на Русия срещу Украйна“, е заключението на телевизията.

Не е ясно доколко успешни са били хакерските атаки. СБУ твърди, че е "блокирала“ някои от опитите за хакване, но също така призна, че руснаците са "заловили“ таблетите на бойното поле и са поставили злонамерен софтуер върху тях.

"Мобилният злонамерен софтуер е особено коварен, защото може да даде на разузнавателните служби физическите местоположения на мишените“, казва Джон Хулткуист, главен анализатор във фирмата за сигурност Mandiant, която е собственост на Google. Тази способност, поясни Хулткуист пред CNN, може да бъде "изключително ефективна на бойното поле“.