Руските граничари застреляха и убиха грузински гражданин в понеделник вечерта близо до границата с подкрепяния от Москва отцепнически регион Южна Осетия, съобщи грузинският премиер Иракли Гарибашвили, цитиран от европейската редакция на Politico.

"Инцидентът още веднъж потвърждава трудната среда за сигурност на място и говори за тежките последици от окупацията“, посочи Гарибашвили в изявление.

Това е първият смъртоносен инцидент в близост до границата с Южна Осетия след кратката война между Русия и Грузия през 2008 г.

След войната Русия едностранно призна Южна Осетия - където руските сили са разположени от 90-те години на миналия век - и друг регион, Абхазия, и оттогава заплаши да ги анексира.

Първият дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел във вторник осъди стрелбата.

"ЕС категорично осъжда убийството на грузински гражданин и задържането на друг от руската гранична охрана в Кирбали“, написа Борел в X, като добави: "Призоваваме за незабавно освобождаване“.

Грузия кандидатства за членство в ЕС през март 2022 г., заедно с Украйна и Молдова — но, за разлика от другите две страни, тя не получи статут на кандидатка и беше помолена първо да осъществи серия от реформи.

Европейската комисия трябва да даде решението си относно кандидатурата на Грузия за членство тази седмица и се очаква да предостави на Грузия статут на кандидат, въпреки опасенията относно проруските тенденции на управляващото правителство и съдбата на бившия президент Михаил Саакашвили, който сега е в затвора и е с влошено здраве .