Високопоставен руски генерал, командващ сили в Южна Украйна, казва, че е бил освободен от поста си, след като е обвинил министерството на отбраната, че е предало руските войници, като не е предоставило достатъчна подкрепа.

Аудиопосланието на Попов беше предадено от Андрей Гурульов, депутат от руския парламент и бивш заместник-командващ Южния военен окръг, в неговия канал в Telegram.

Генерал Иван Попов беше командир на 58-ма общовойскова армия, която участва в тежки боеве в Запорожка област. Той е един от най-старшите офицери, участващи в руската кампания в Украйна.

В гласова бележка Попов заявява, че е повдигнал въпроси относно "липсата на контрабатарейна борба, липсата на артилерийски разузнавателни станции и масовата смърт и наранявания на нашите братя от вражеската артилерия. Също така повдигнах редица други проблеми и изразих всичко това на най-високо ниво откровено и изключително грубо“.

Попов заяви, че след това министърът на отбраната Сергей Шойгу го е освободил от длъжност.

"Както казаха днес много командири на дивизионни полкове, военнослужещите от ВСУ не можаха да пробият нашата армия от фронта, [но] нашият старши командир ни удари отзад, коварно и подло, обезглавявайки армията в най-трудния момент и напрегнат момент", казва той.

Редица Telegram канали съобщиха за това събитие още по-рано. Според тях Попов е докладвал на Герасимов за необходимостта от ротация на частите на руската армия. На което началникът на генералния щаб го е обвинил в паникьорство. След това Попов заплашва, че ще се обърне директно към Путин, след което беше отстранен.

Както можете да видите, междуособната борба в руската армия за "сваляне“ на Герасимов не спря дори след провала на бунта на Пригожин (който определи оставката на Герасимов и Шойгу своя основна цел), а също и след изчезването на генерал Суровикин, който се смяташе за основен конкурент на Герасимов.

Също така трябва да се отбележи, че скандалът с Попов сега се раздухва активно от същата мрежа от канали, които преди това подкрепяха Пригожин.

Също така наскоро западните медии публикуваха слух за оставката на Герасимов от поста командващ руските войски в Украйна и за замяната му с генерал Теплински. Но той не потвърди.