Владимир Путин е загубил още един висш генерал "при удар на доставените от Великобритания ракети Storm Shadow “, според украински и руски източници, съобщава Daily Mail.

Генерал-лейтенант Олег Цоков, на 51 години, е познат на руския президент и е санкциониран от Великобритания и ЕС за ролята си във войната срещу Украйна.

Украинско твърдение, че командирът е  "ликвидиран“, по-късно е подкрепено от руски канали с ключови военни връзки, пише Daily Mail.

Провоенният руски Telegram канал е признал, че "в резултат на атаката с крилати ракети Storm Shadow по командния пункт на 58-ма армия в района на Бердянск, генерал-лейтенант Олег Цоков [...] е бил убит.“

"Колегите говорят за Цоков като за компетентен офицер и добър командир“.

Генерал-лейтенант Олег Цоков е заместник-командващ на Южния военен окръг.

Руското издание ВЧК-ОГПУ е съобщило, че той е убит при удар по резервния команден пункт на 58-ма армия в Бердянск, цитира английският вестник.

По-рано украински официален представител също е заявил, че руският генерал е бил "ликвидиран“ от въоръжените сили на Киев около Бердянск, без да се посочва как е бил убит.

Бердянск, стратегически важно пристанище на Азовско море в Запорожка област, е ударено през последните седмици от украинците, които разполагат доставени от Обединеното кралство ракети Storm Shadow.

Ракетите имат обсег от около 250 km (155 мили), по-голям от другите доставени от Запада оръжия в ръцете на Украйна.

За нови експлозии е съобщено на 11 юли с дим, който се е издигал над града, ключов пункт за достъп до анексирания Крим.

Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс потвърди, че ракетите Storm Shadow са използвани от Украйна на 18 май, но е отказал да даде повече подробности. 

Ракетите от £2,2 милиона (5.14 милиона лева) за единица ще позволят на украинските сили да ударят по-дълбоко в територията, контролирана от Русия.

Подозира се, че са използвани, когато  руският депутат Виктор Водолацки е получил наранявания след нападение на 15 май.