Съединените щати, след като разположиха ракетната система Typhon с крилати ракети Tomahawk на датския остров Борнхолм в Балтийско море, могат да атакуват базите на Балтийския и Северния флот на руските Военноморски сили. Това се казва в статия за списанието на руското министерство на отбраната "Военная мысль" от заместник-главнокомандващия на ВМФ на Русия адмирал Владимир Касатонов.

Адмиралът отбелязва, че миналата есен, през октомври, САЩ разположиха на Борнхолм мобилната ракетна система със среден и по-малък обсег Typhon, която е способна да поразява морски цели в радиус до 400 км. Комплексът използва зенитни управляеми ракети Standard-6 от системата за противовъздушна отбрана Aegis, летящи по квазибалистична траектория.

"Наличието на крилати ракети Tomahawk с обсег от 2400 км в комплекса Typhon ще създаде заплаха от унищожаване на военноморските сили и съоръжения в районите на базиране. Като се вземе предвид присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, тази заплаха за Балтийския и Северния флот само ще нараства“, заяви Касатонов.

Пентагонът не е съобщил за прехвърлянето на крилати ракети Tomahawk на Борнхолм, но Raytheon Standard SM-6, способен да ги изстреля, е бил разположен за първи път в Европа. По-рано Defense24 отбеляза, че въоръжените сили на САЩ, ако е необходимо, могат да доставят Tomahawk на Борнхолм. Изданието нарече самия остров "закотвен ракетен крайцер“.

Припомняме, че преди това руско-американският Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) забраняваше на САЩ да разполагат ракетни установки в Европа.