По време на масирания обстрел на украинското дунавско пристанище Измаил в нощта срещу понеделник, 4 септември, руски дронове-камикадзе "Шахед“ (Shahed) са паднали и са се взривили на територията на съседна Румъния, съобщава Олег Николенко, говорител на министерството на външните работи на Украйна, цитиран от РБК-Украйна.

Както отбеляза той, по информация на Държавната гранична служба на Украйна, тази нощ по време на масирана атака от страна на Русия в района на пристанище Измаил руски "Шахеди" са паднали и се взривили на територията на Румъния.

"Това е още едно потвърждение, че руският ракетен терор представлява огромна заплаха не само за сигурността на Украйна, но и за сигурността на съседните страни, включително страните-членки на НАТО“, заяви говорителят на украинското външно ведомство.

В контекста на случилото се Николенко призова партньорите да ускорят предоставянето на Украйна на допълнителни модерни системи за противоракетна и противовъздушна отбрана, както и на бойна авиация, което ще засили защитата на инфраструктурата на Украйна, както и на съседните държави.

В нощта срещу понеделник, 4 септември, руснаците организираха нов обстрел на Одеска област, изстрелвайки няколко групи безпилотни самолети-камикадзе. В района е работила ПВО.

По-късно стана известно, че 17 руски БПЛА са били свалени, но са регистрирани щети в две териториални общности наведнъж. Атаката е продължила близо 4 часа. Руската армия е изстреляла дроновете от Черно море, като те са летяли и по границата на Украйна с Румъния.

Както стана ясно, попадения са регистрирани в производствени предприятия. Това е и поредният епизод от систематичните удари на Русия по пристанищната инфраструктура, свързана с износа на зърно през новия коридор на Киев в Черно море.