Екипажът на разузнавателния безпилотен самолет Zala на руските усурийски десантчици откри три танка на украинските въоръжени сили южно от Бахмут и бе коректировчик за тяхното унищожаване с FPV-дронове "Ланцет“. Това съобщиха от руското министерство на отбраната, цитирани от РИА Новости.

По време на бойно дежурство екипажите на БПЛА летят на украинска територия за разузнаване, търсене на цели и последващи корекции на огъня, а също така записват резултатите. За да търсят цели и да ги разпознават, дроновете са оборудвани с различни оптични устройства и термовизионна камера.

"По време на полет над територията, контролирана от части на украинските въоръжени сили в района на Клещеевка, операторът на БПЛА откри два вражески танка, които обстрелваха нашите позиции. Веднага след като вражеските цели бяха открити, техните координати бяха незабавно предадени на командния пункт, където беше взето решение да бъдат унищожени с боеприпаси "Ланцет“. Екипажът на разузнавателния дрон умело коригира приближаването на "Ланцетите“ към целта и записа поражението на два танка на украинските въоръжени сили в горско насаждение“, се казва в Telegram канала на ведомството.

Отбелязва се, че през нощта друг танк на украинските въоръжени сили е бил унищожен по същия начин, като за насочване и заснемане на пораженията е използвана термокамера.