Изтребител Су-27 от Военно-космическите сили (ВКС) на Русия ескортира самолет за далечно радиолокационно откриване и управление (ДРЛО) и два изтребителя на ВВС на Франция над Черно море, предава ТАСС, като се позовава на съобщение от Министерство на отбраната в Москва.

По данни на ведомството по-рано през деня руските системи за контрол на въздушното пространство над Черно море са засекли три въздушни цели, летящи към руската държавна граница.

"За предотвратяване на нарушаване на държавната граница на Руската федерация, изтребител Су-27 от дежурните сили на ПВО беше вдигнат във въздуха. Екипажът на руския изтребител идентифицира въздушните цели като E-3F самолет за радарно откриване и управление на далечни разстояния и два многоцелеви изтребителя Rafale от френските ВВС“, се казва в разпространеното съобщение. В текста се допълва, че при приближаването на руския Су-27 френските самолети са направили завой и са напуснали въздушното пространство над Черно море.

Ведомството в Москва уверява, че полетът на руския изтребител е извършен в строго съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство над неутрални води, без пресичане на въздушни маршрути или опасно приближаване на самолети на чужда държава.