По време на учения над Баренцово море екипажи на руски изтребители МиГ-31 са отработили прихващане на условен противник в стратосферата. Това съобщи днес, 7 ноември, руското министерство на отбраната.

Пилотите се издигнаха над Баренцово море на височина над 13 хиляди метра.

"Екипажите на изтребители МиГ-31 от отделен смесен авиационен полк на Северния флот отработиха задачи за прихващане на условен противник в стратосферата. Според легендата на обучението средствата за контрол на въздушното пространство над Баренцово море са засекли въздушна цел, която се приближава до държавната граница на Руската федерация“, се казва в съобщението.

За да се предотврати нарушаването на руската граница, двойка изтребители МиГ-31 от силите за ПВО на Северния флот бяха вдигнати във въздуха.

"Екипажите на изтребителите идентифицираха въздушната цел и я ескортираха над Баренцово море, като се увериха, че условният самолет-нарушител се е отклонил от държавната граница на Руската федерация.

Ролята на условен нарушител е изпълнявана от един от самолетите МиГ-31 от отделен смесен авиационен полк на Северния флот. След обучението изтребителите се завърнаха благополучно в базите си.

Това не е първото подобно обучение. На 23 октомври по време на тренировъчни полети над руската Арктика екипажите на изтребители-прехващачи МиГ-31 от отделен смесен авиационен полк на Северния флот тренираха унищожаване условен противник в стратосферата. Екипажите са работили на надморска височина над 15 хиляди метра и скорости около 2,1 хиляди километра в час.