"Новата атомна подводница "Император Александър Трети" успешно изпълни изпитателен пуск на балистичната ракета "Булава". Това са съобщили от Министерството на отбраната на Русия. След теста ще бъде взето решение за приемане на крайцера в състава на руския флот, пише ТАСС.

"Като част от заключителния етап от програмата за държавни изпитания, новата стратегическа атомна ракетна подводница "Император Александър Трети“ успешно изстреля междуконтинентална балистична ракета "Булава“ с морско базиране от Бяло море по бойното поле Кура на Камчатка. Ракетните стрелби се проведоха както обикновено от подводна позиция. Бойните глави на ракетата пристигнаха в указания район в определеното време. Изстрелването на балистична ракета е последният елемент от държавните изпитания, след което ще бъде взето решение за приемане на крайцера в Военноморски сили“, съобщават от ведомството.

Атомният ракетен подводен крайцер със стратегическо предназначение "Император Александър Трети" е сериен кораб, построен по проект "Борей-А". Той е оборудван с 16 балистични ракети "Булава" и модерно торпедно оръжие.

Тези атомни подводници принадлежат към четвърто поколение и са част от подводните сили на Северния и Тихоокеанския флот. Военноморските сили разполагат с три ракетни подводници "Борей-А", една завършва изпитания и още три са в процес на изграждане.

Ракета "Булава"

Р-30 "Булава" (според кодификацията на НАТО - SS-NX-30) е руска междуконтинентална балистична ракета с морско базиране като част от стартовия комплекс Д-30. Предназначени за въоръжаване на стратегически ракетни подводни крайцери (РПКСН) от проекти 09550, 09551 и 09552 "Борей" и "Борей-М". Разработен от Московския институт по топлотехника. Главни конструктори на проекта са Юрий Соломонов (до септември 2010 г.) и Александър Суходолски. На 10 януари 2013 г. е приет в опитно-бойна експлоатация.