Тази седмица Украйна призна загубата на Угледар в Донецка област. "Засега не можем дори приблизително да определим общия брой на руснаците, загинали при нападенията срещу този град, който Русия се опитва да превземе от началото на войната", пише руската служба на ВВС.

Но анализът на ВВС показва, че само 155-а и 40-а бригада на морската пехота може да са загубили повече от 2100 души при Угледар, като се вземат предвид тежко ранените, загиналите и изчезналите. Това е 40% от предвоенната численост на тези две части.

Като цяло, въз основа на данни с отворен код, ВВС, съвместно с Mediazone и екип от доброволци, е успяла да идентифицира имената на 72 004 руски военнослужещи, загинали при пълномащабното нахлуване в Украйна. Повече от половината от тях не са били свързани с армията преди началото на войната.

Бедствие в морската пехота

Угледар се смята за стратегически важен пункт: разположен е на височина и украинската армия би могла да нанесе оттам удар по логистичните маршрути на противника.

Най-интензивните и кървави сражения за града се водят през есента на 2022 г. и зимата на 2023 г. Тогава в щурма на града са хвърлени елитните части на морската пехота - 155-а и 40-а бригада "Черни барети“, подкрепени от БМП и танкове. Те са подпомагани от мотострелкови формирования, съставени от мобилизирани и доброволчески войници.

Въз основа на публично достъпни данни ВВС успява да потвърди, че при щурма на Угледар са загинали най-малко 211 морски пехотинци от 155-а бригада на руските въоръжени сили, а други 42 са изчезнали.

Това е почти четири пъти повече от загубите на подразделението по време на десетгодишната война в Чечня. Сред загиналите са 19 офицери, включително командирът на батальона Цирен Любсанов.

Морските пехотинци от 40-а бригада "Черни барети" от Петропавловск-Камчатски участват в тези сражения заедно със 155-а бригада. Въз основа на отворените данни може да се потвърди смъртта на 72 войници и офицери от това подразделение.

Косвено за сериозните загуби на "Черните барети" може да свидетелства фактът, че подразделенията "Шторм Z", сформирани от затворници от руските колонии, започват да се причисляват към състава на 155-а и 40-а бригада.