Икономиката на Русия, страдаща от огромните разходи на войната срещу Украйна, може рязко да се забави. Основната причина за тези промени са санкциите срещу ключови сектори.

Bloomberg пише, че трудовите ресурси са почти изчерпани в условията на ожесточена конкуренция между военните и предприятията, което вероятно ще ограничи развитието на отбранителната индустрия. Строителният и банковият сектор вече не са имунизирани срещу високите лихвени проценти, тъй като повечето субсидирани от правителството програми за ипотечни кредити бяха преустановени.

Икономистите очакват БВП да скочи с повече от 4% на годишна база през второто тримесечие, но растежът вероятно ще се забави наполовина през оставащите месеци.

Според икономиста Алексей Исаков "тази оценка ще покаже последния скок на растеж, преди руската икономика да започне забележимо да се охлажда“. Той очаква руският икономически растеж да се забави до около 2% през втората половина на годината и да достигне 0,5-1,5% през следващата година.

Правителството рязко увеличи разходите след инвазията през февруари 2022 г., наливайки пари във военната и отбранителната индустрия и опитвайки се да предпази бизнеса от въздействието на санкциите, наложени от САЩ и ЕС. Според ръководителя на Банката на Руската федерация Елвира Набиулина икономиката е прегряла до степен, невиждана от световната финансова криза от 2008 г.

"Резервите от работна ръка и производствен капацитет са почти изчерпани“, посочи Набиулина.

Централната банка повиши основния си лихвен процент с 200 базисни пункта до 18%, най-високото ниво от първите седмици на войната, за да се противопостави на риска от стагфлация, докато растежът на цените продължава да се ускорява. Равнището на безработица в Русия, ключов знак за прегряване, падна до историческото дъно от 2,4% и е по-ниско, отколкото във всяка страна от Г-7.

Според Федералната статистическа служба в предприятията липсват повече от 2 милиона работници. Банката на Русия затвори своя парк от резервирани инкасаторски машини, тъй като много служители напуснаха да работят във военните заводи.

Нуждата на армията от нови попълнения за войната продължава да увеличава натиска върху работната сила, тъй като държавни служители рязко увеличават плащанията за нови доброволци.

Икономическата активност показва признаци на охлаждане в повечето сектори през юни, като ръстът на строителството е най-слабият за периода от 2020 г., според Министерството на икономиката.

Производственият ръст, дължащ се на военни поръчки, е наполовина по-малък през май, отколкото през юни. Ръстът в търговията на едро, включително продажбите на енергия, се забави до по-малко от 2% от двуцифрен ръст през предходните месеци.

Според Исаков процъфтяващата отбранителна индустрия на Русия изглежда достига таван на растеж от всички страни поради жестоката конкуренция за работна ръка, ограниченията на капацитета на оборудването и все по-ограничения достъп до вносни компоненти.