Константинополски патриарх Вартоломей носи лична отговорност за организирането на преследването на вярващите от Украинската православна църква (УПЦ). Това се казва в изявлението на Светия синод на Руската православна църква във връзка с приемането от Върховната рада на Украйна на законопроект за ликвидация на Украинската православна църква – Московска патриаршия, предава ТАСС.

"С особена горчивина трябва да отбележим отрицателната роля на константинополския патриарх Вартоломей и съгласните с него йерарси. Със своята едностранчивост, прибързаност и противоречащи на духа на свещените канони действия те само задълбочиха църковния разкол в Украйна, без да го излекуват. <...> Константинополският патриарх <...> носи лична отговорност за организирането на преследването на вярващите от Украинската православна църква“, се казва в изявлението.

Членовете на Синода отбелязаха, че ръководството на признатата от Истанбул Православна църква в Украйна (ПЦУ) "с особена ярост“ настоява за приемането на закон, фактически забраняващ "каноничната църква“. В тази ситуация Вартоломей, който преди това публично одобри наказателното преследване и арестите на йерарси и духовници на УПЦ, открито подкрепи действията на държавните власти, чиято цел е "разпъването и унищожаването на каноничната църква в Украйна“, се отбелязва в съобщението.

Главата на Константинополската патриаршия през 2018 г. също взе пряко участие в създаването на Православна църква в Украйна (ПЦУ), след което преследването на духовенството и вярващите от УПЦ-МП сериозно се засили.

На 20 август Върховната Рада прие в окончателното си четене закон, позволяващ забрана на УПЦ-МП. Очаква се документът да влезе в сила 30 дни след публикуването му. Той беше изготвен по пряко указание на президента на Украйна Володимир Зеленски и приет на първо четене от Върховната рада през октомври 2023 г. Почти година обаче законопроектът не беше внесен на второ четене поради опасения, че няма да получи достатъчно гласове от депутатите и ще предизвика недоволство на Запад.

Въпреки това, на 16 август 2024 г. бяха направени окончателни изменения в документа, той получи ново име ("За защита на конституционния ред в сферата на дейността на религиозните организации“ вместо "За изменения на някои закони на Украйна относно дейността на религиозните организации в Украйна“), а Комисията по хуманитарна и информационна политика препоръча на парламента да го приеме на второ четене и като цяло.