Автоматичната станция "Луна-25“ се е разбила в естествения спътник на Земята, потвърдиха пред журналисти от държавната корпорация "Роскосмос“, предава ТАСС.

"Около 14:57 московско време комуникацията с космическия кораб "Луна-25“ беше прекъсната“, обявиха от корпорацията, като припомниха, че на 19 август е осигурен импулс за образуване на предкасточна елипсовидна орбита.

От "Роскосмос“ подчертаха, че мерките по издирването на апарата и установяването на връзка с него на 19 и 20 август не са дали резултат. "Според резултатите от предварителния анализ, поради отклонение на действителните параметри на импулса от изчислените, космическият кораб "Луна-25“ премина на извънпроектна орбита и престана да съществува в резултат на сблъсък с повърхността на Луната“.

"Роскосмос“ добави, че специално сформирана междуведомствена комисия ще се занимава с въпросите за установяване на причините за загубата на станцията.

Ракетата-носител "Союз-2.1б" с автоматична станция "Луна-25“ бе изстреляна на 11 август. На 12 и 14 август космическият кораб направи две корекции на траекторията. В сряда, 16 август, тя навлезе в окололунна орбита. На 21 август бе планирано кацането на апарата.