Руската армия е започнала втори опит за контранастъпление в Курска област, събирайки армия до 38 хиляди души. Това заяви в ефира на КИЕВ24 военният експерт Олег Жданов, коментирайки способността на руснаците да трупат сили на територията на Украйна и на територията на Руската федерация, която сега се контролира от Въоръжените сили на Украйна.

Според него на територията на Украйна руснаците имат резерви от ресурси за провеждане на настъпателни операции едновременно на няколко направления в продължение на вероятно няколко месеца. Но е малко вероятно те да успеят да "съберат“ нови ресурси за по-нататъшен период на активни настъпателни действия, смята Жданов:

"Днес те все още трябва да решат проблема в Курска област. Те предприеха втори опит за контранастъпателни действия там“.

Жданов отбеляза, че групировката на руснаците вече надхвърля 600 хиляди на украинска територия. Що се отнася до Курска област, руската групировка там се оценява на 35-38 хиляди души. А според украинското разузнаване те ще се опитат да достигнат 50 хиляди, добави експертът.

Според него сега Руската федерация може само да попълни загубата на личен състав, като за това има в резерв около 5 хиляди военнослужещи на месец. От време на време руснаците попълват войските си с наборници, които са убедени да подпишат договори с армията, заяви Жданов:

"Статистиката казва, че около 30% от наборниците сключват договор през първите шест месеца. Командирите оказват натиск, създават неприемливи условия за служба, убеждават едни, принуждават други... Но и това е ресурс, който има своя граница. Тъй като наборниците осигуряват жизнените функции на подразделенията в пунктовете за постоянна дислокация, така че е невъзможно да се вземат всички наборници“.