Руска армия премина в контранастъпление на един от участъците на фронта на Курското направление, като за по-малко от ден превзе две населени места и завърза боеве за поне още две, пише "Рибар“.

Според информацията на Telegram канала, някои части на украинските въоръжени сили в района са под заплаха от обкръжение, докато авангардни групи на руските войски продължават да напредват както на юг, така и на изток.

На границата на районите Глушковски и Кореневски части на 155-та бригада морска пехота и 51-ви гвардейски парашутен полк на ВС РФ са преминали  в контранастъпление на линията Гордеевка-Снагост.

На север от последното руските десантчици са напреднали значително, овладявайки подстъпите към селото и навлизайки в територията му.

Според съобщения от фронта украинските сили са се изтеглили от част от селището, но статутът му в момента все още не е известен.

В резултат на успешните действия на руските въоръжени сили съществува заплаха от обкръжаване на украинските части, разположени в Краснооктябрски район и близката гора.

Още сега командването на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) е изправено пред избор - да прехвърли резерви от друго направление за задържане на позиции в Кореневски район или да изтегли войските, за да избегне обкръжаването им.

На юг руски щурмови части са изтласкали ВСУ от някои позиции в Апанасовка и нейните околности. Източниците на "Рибар“ не потвърждават пълното превземане на населеното място, но в светлината на успехите в други области позицията на украинските формирования, които се защитават там, може значително да се усложни в близко бъдеще.

В района на урочището "10 октомври“ подразделения на руските въоръжени сили са извършили успешна атака, изласквайки украинските въоръжени сили от няколко позиции в района на населеното място. Не е възможно да се прецени мащабът на придвижването поради липсата на кадри от областта.

Също така руските войски, по време на поредица от атаки, са изхвърлили ВСУ от няколко позиции северно и южно от Бяхово, като са взели украинските части там в полуобкръжение.

В момента селото е по-скоро в "сива зона" и не може да се потвърди информацията за превземането му.

Едновременно с това части на ВС РФ са превзели Внезапне и Гордеевка, а също така са завързали боеве за Викторовка. В последното селище към момента по информация от терена може да се запазва присъствието на украински формирования.

Въпреки това те също са под заплахата от полуобкръжение, което прави възможно селото да попадне под контрола на руските въоръжени сили в близко бъдеще.

Ситуацията в Суджански район не е претърпяла съществени промени. Украинските формирования са предприели няколко атаки в района на Черкаса Конопелка, Камишевка, Мариевка и Борок.