Руските войски са "захапали“ отбраната на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) едновременно на няколко участъка от фронта при Бахмут. Подразделенията на руските въоръжени сили са успели да разширят зоната на контрол както в района на Григоровка на север, така и на запад от Клещеевка, пише "Рибар“.

Според информацията на Telegram канала, руските войски са отхвърлили частите на ВСУ от няколко позиции северно от Железнодорожни (Зализнянски), съживявайки "замразения“ участък на фронта. Имайки предвид географските особености на района и информацията от източници, можем да се каже, че в момента напредването на руските войски е значително по-голямо от това, което може да се потвърди от наличните кадри, отбелязват авторите.

На югозапад от Григоровка руските щурмови групи са напреднали значително, като са овладели горска местност и физически са отрязали един от пътищата, водещи към селото. Руското министерство на отбраната също съобщи за превземането на селището, което, както изглежда, ще бъде потвърдено от съответстващи кадри в близко бъдеще.

На юг части на руските войски са пресекли канала Северски Донец-Донбас и са овладели значителна част от Калиново, като са се укрепили в жилищни сгради. Селото стана място на ожесточени битки поради важността му за ВСУ - заемането на позиции от руските въоръжени сили в този район ще им позволи да започнат настъпление на юг, заобикаляйки отбранителните линии на  Октябрски микрорайон в Часовой Яр.

Руските щурмови групи методично прочистват позициите на украинските формирования, като използват всички налични средства за това, пише "Рибар“. По време на една от тези операции боец ​​от руските въоръжени сили унищожи персонал в опорен пункт на въоръжените сили на Украйна, оборудван в тръба под железопътен мост, хвърляйки раница с противотанкова мина вътре.

Въпреки определената опасност от използването на противотанкови мини по този начин, тактиката става все по-разпространена сред руските щурмови групи, отбелязват от Telegram канала.

Северозападно от Клещеевка командването на руските въоръжени сили провежда настъпление с цел изхвърляне на украинските въоръжени сили от левия бряг и достигане на широк фронт към коритото на канала. По време на поредица от битки в тази област руските войски са изтласкали украинските формирования от няколко горски пояса. Сега те са изправени пред задачата да щурмуват украински позиции в гората на запад, чийто контрол е необходим, за да пресекат канала на няколко места.

В същото време руските въоръжени сили редовно нанасят удари по военна инфраструктура в тила на ВСУ. В събота руските ВКС нанесоха удар по територията на вагонния склад в Константиновка. Според някои сведения съоръжението е използвано като ремонтна база и място за съхранение на техника на украинските въоръжени сили.