Руската армия "тактически е напуснала“  Работино в Запорожка област, съобщи назначеният от Москва за изпълняващ длъжността губернатор на областта Евгений Балицки. Според него сега селището "остана само на картата“ и Русия вече не го контролира, съобщава вестник "Коммерсант“.

"Руската армия напусна, тактически напусна това селище, защото да останеш на гола плоскост, когато няма как да се окопаеш напълно... като цяло не изглежда подходящо. Затова руската армия се оттегли към хълмовете“, заяви Балицки в ефира на "Соловьев Live“.

Работино се намира на пътя от Орехов за Токмак, следван от Мелитопол, който се смята за една от основните цели на украинската офанзива. В случай на превземането на този град, Украйна ще може да "разреже“ руската групировка войски, да блокира сухопътния коридор към Крим и да започне настъпление на полуострова.

Боевете за селото се водят близо месец и половина. На 26 юли Министерството на отбраната на Русия съобщи за подновяване на настъплението на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Запорожка област. На 22 август украинските власти обявиха, че ВСУ са навлезли в село Работино. В края на миналия месец Евгений Балицки заяви, че Работино е напълно унищожено след ожесточените боеве. Тогава той твърдеше, че селото е в сивата зона и в него няма нито руски, нито украински войници.

На 5 септември, руското министерство на отбраната съобщи за отблъскването на атаки в района на Работино, а ръководителят на запорожското движение "Ние сме с Русия“ Владимир Рогов заяви, че ВСУ са попаднали в "котел“ в селото.