Руските стратегическите сили за възпиране провеждат учения под ръководството на държавния глава на страната Владимир Путин, в рамките на които отработват нанасянето на ответен масиран ядрен удар срещу противника, предава РИА Новости.

Според държавната информационна агенция Путин наблюдава ученията чрез видеовръзка, като към настоящия момент вече е изслушал доклади от министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов. В обучението на стратегическите ядрени сили са задействани мобилната установка "Ярс“, атомна подводница и два стратегически ракетоносеца, съобщиха от Генералния щаб на Русия.

По време на учението, според доклада, от космодрума "Плесецк“ на полигон в Камчатка е изстреляна междуконтинентална балистична ракета "Ярс“, а от Баренцово море е изстреляна балистична ракета "Синева“.

"Другарю Върховен главнокомандващ, в съответствие с плана за подготовка на Въоръжените сили на Руската федерация, под ваше ръководство се провеждат учения по управление на ВС на Руската федерация, по време на които се изпълняват задачите за изпълнение на масиран ядрен удар от стратегическите настъпателни сили в отговор на ядрен удар на противника“, цитира агенцията думите от доклада, представен на Путин от Шойгу.