Части на руската армия и граничари отблъскват украински атаки по границата в Курска област, съобщиха от Министерството на отбраната на Руската Федерация, цитирани от РИА Новости.

"Войските, прикриващи държавната граница, съвместно с подразделенията на граничните войски на ФСБ на Русия отразяват атаки и нанасят огън по противника в района на държавната граница и резервите в Сумска област“, ​​се казва в съобщението.

Военното ведомство обясни, че днес в 08:00 часа около 300 бойци от 22-ра механизирана бригада на украинските въоръжени сили, подкрепени от 11 танка и повече от 20 бойни бронирани машини, са атакували позициите на подразделенията за прикриване на държавната граница на Русия в районите на селата на Николаево-Дарино и Олешня, разположени в непосредствена близост до границата с Украйна в района на Курск.

Оперативно-тактическата и щурмова авиация на Русия са нанесли удари по струпвания на украински сили в районите на селата Басовка, Журавка, Хотен, Юнаковка, Беловоди и Храповщини в Сумска област. Армейската авиация на Русия "действа ефективно“ срещу украинската бронирана техника. Резервите на руската групировка на Курското направление са се придвижили в района на бойните действия, допълват от Министерството на отбраната.

В резултат на това руските войски са унищожили 16 единици бронирана техника на украинските въоръжени сили: шест танка, две бойни машини на пехотата, четири бронетранспортьора, три бойни бронирани машини "Козак" и една инженерна бариерна машина.

Изпълняващият длъжността губернатор Алексей Соколов съобщи тази сутрин за опита на украински диверсанти да пробият границата на Русия в Суджански и Кореневски райони на Курска област. ФСБ потвърди, че украинските въоръжени сили са извършили провокация, обстрелвайки гранични села, но граничарите и военните са предприели мерки за отблъскване на атаката.