Политологът, автор на телеграм канала "ЖИВОВ Z" Алексей Живов коментира пред Pravda.Ru ситуацията по фронтовете и каза какво дава предимство на руската армия.

По-рано списание Forbes заяви, че "Русия хвърли в битка последния резерв, за да удържи настъплението на украинската армия в района на Запорожие". Живов отбеляза, че руските генерали са добре запознати с баланса на силите, които украинската армия вече е изразходвала и все още остава в резерв. Като се имат предвид наличните ресурси на въоръжените сили на Украйна, войските на въоръжените сили на Руската федерация ще трябва да вършат тежка бойна работа и трябва да се постави въпросът за ротация.

Политологът подчерта, че в района на Запорожие воюват най-добрите кадрови части на Русия: въздушно-десантни войски, морска пехота, специални части, някои мобилизирани военни. Отличават се с висок борбен дух и професионализъм.

"Имаме известни недостатъци, свързани с по-големия обсег на противниковата артилерия и липсата на тактическа и оперативна техника за разузнаване. Противникът има предимство в това отношение. Плюс това той използва като луд абсолютно модерни касетъчни боеприпаси, които също нанасят големи щети“, сподели Живов.

Въпреки това въоръжените сили на Руската федерация разполагат с огромно количество противотанкови оръжия. Руската армия има два-три ешелона отбрана, както и резерв, който може да изтегли при необходимост.

"Нашата армия воюва отдавна, вече е научила много, включително как да се справя с недостига на различни военни средства, които противникът, както знаем, получава от Америка“, заяви Живов.

Въоръжените сили на Украйна продължават да нанасят удари в няколко направления (саботажи в южните райони на Руската федерация, Бахмут, Угледар, Соледар, възлите в Донецка област, Запорожка област, Работино, Херсонска област). Никъде обаче те не успяват да постигнат сериозен резултат. Това може да се счита за голям успех на ВС на РФ, отбеляза Живов.

Почти всяка вечер руската армия нанася удари на територията на Украйна. Живов посочи четири вида мишени за руските войски.

"Първата е пристанищната инфраструктура на Николаев, Одеса, Очаков, Рени, Измаил. Второто са предприятията от отбранителния комплекс, които сглобяват и ремонтират военна техника. Третото са складове с оръжия. Но има и четвърто – това вече са колони на поход и преди развръщане на поход в зоната на бойните действия“, посочи Живов.