Времето в Курска област се променя и започва разпутицата. Боевете обаче не спират, а метеорологичните условия се оказват на страната на Русия. Както пише блогърът и военен наблюдател Юрий Подоляка в Telegram на 14 октомври, колесните превозни средства на въоръжените сили на Украйна често вече не могат да се движат по черни пътища.

В резултат на това в северния участък на "Курската дъга“ плановете за контраатака на украинците по време на ключови битки около блокадата на Любимовка са осуетени.

"Завършихме унищожаването на обкръжената групировка на украинските въоръжени сили в Любимовка и Толстий Луг. Освен това останките от вражеския гарнизон в Олговка бяха практически унищожени“, казва той.

Всичко това е позволило на руските войски да започнат битки за Дарино и по този начин да започнат настъпление на юг към Свердликово.

Има и настъпателни битки в Новоивановка и Малая Локна. Това е създало заплаха от котел за украинските войски в североизточната част на "дъгата“; те са започнали да се изтеглят на юг.

Руснаците имат успехи и в южната част на Глушковски район, което до голяма степен се дължи на факта, че са успели да спрат снабдяването на украинската групировка.

Новите украински атаки тук също не са имали успех, тъй като поради калните пътища танковете са загубили способността си да маневрират и са можели да атакуват само по пътищата.

Същото обстоятелство е било в полза на руската армия за подобряване логистиката на доставките. Руските войски тук са успели да напреднат и да се отърват от зависимостта си от доставките през река Сейм. Преди те се извършваха се по понтонни преходи, които украинците редовно разгромяваха.

Боевете за Михайловка, разположена източно от Суджа, също се засилиха значително. В обозримо бъдеще те постепенно могат да прераснат в битка за самия областен център.

В същото време трябва да се има предвид фактът, че тежкото положение на украинските въоръжени сили в други участъци на фронта не позволява на украинското военно командване да прехвърли нови сили на Курска област.