Новите реактивната система за залпов огън (РСЗО) 9К57-1М "Ураган-1М" започнаха да се прехвърлят в Украйна. Тази модификация е демонстриран за първи път през 2020 г. на военно-техническия форум "Армия 2020", пише EurAsian Times.

9K57-1M е модернизирана съветска многоцевна ракетна установка "Ураган", използвана в Афганистан, чиято основна характеристика е двоен калибър. Системата може да изстрелва както 220 mm ракети в различни конфигурации, така и 300 mm боеприпаси от многоцевната ракетна установка "Смерч" ("Торнадо-С"), която има коригирана ракета 9M542 GLONASS (Глобална навигационна сателитна система) с максимален обсег от 120 км.

"Ураган-1М" е оборудван с два сменяеми транспортно-пускови контейнера от 15 220 mm. Презареждането на инсталацията става по същия начин както при американския HIMARS, тоест чрез пълна подмяна на пакета, което спестява много време.

Всички процеси в "Ураган-1М" са напълно автоматизирани. Електронното оборудване, инсталирано на системата, позволява да работи в рамките на разузнавателно-ударни комплекси, т.е. набор от технически средства, които позволяват изпълнението на задачи в реално време с висока ефективност.

Екипажът на системата се състои от трима души, теглото без пакети е 31,5 тона, теглото с пълен боен комплект е повече от 42 тона, времето за преминаване от походно в бойно положение е 20 секунди, а максималната скорост на магистрала е 70 км в час.