Очаква се украинският президент Володимир Зеленски да направи обръщение към пленарната зала на Европейския парламент преди дебата относно руската инвазия в Украйна, съобщиха от пресслужбата на Европейски парламент.

Председателят на ЕП Роберта Мецола ще открие дебата в 13.30 ч. (българско време). Веднага след това президентът Володимир Зеленски и председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук ще се изкажат дистанционно, ако ситуацията позволява. След това евродепутатите ще изслушат становищата на председателите на Съвета и на Комисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, както и на Върховния представител Жозеп Борел, преди да представят тяхната оценка на руските атаки.

Можете да проследите сесията чрез EP live и EBS+.

Пленарната сесия ще приеме резолюция за закриване на дебата. Окончателното гласуване на проекторезолюцията е насрочено за 18.15 ч. (българско време). Проекторезолюцията, внесена от политическите групи, в достъпна тук.

Събиране в подкрепа на Украйна

По инициатива на председателя Мецола, в 16.30 ч. (българско време) на еспланадата пред Европейския парламент в Брюксел ще се проведе събрание в знак на солидарност с Украйна и нейния народ.

Можете да проследите събитието чрез EP Live.