През нощта руските сили са нанесли ракетни удари по пристанищна инфраструктура в района на Одеска област в Украйна, в резултат на които е загинал охранител и е повреден един от зърнените терминали, предава Reuters, като се позовава на губернатора на региона.  

Пристанищата на Одеса са редовни мишени на руски атаки, откакто Москва се оттегли на 17 юли от постигната с посредничеството на ООН зърнена сделка, която позволяваше износ на украинско зърно през Черно море.

Преди последната атака украинският вицепремиер Александър Кубраков обяви, че руските въздушни удари са повредили 26 съоръжения на пристанищната инфраструктура и пет цивилни кораба през предходните девет дни. Той не представи повече подробности за щетите.

Губернаторът на Одеса Олех Кипер поясни, че Русия е изстреляла ракети "Калибър“ от подводница в Черно море по неуточнено пристанище.

Украинските ВВС допълниха, че при атаката са изстреляни две ракети, които силите за ПВО не са успели да свалят. Поразени са обаче осем дрона на руснаците, насочени срещу други региони на Украйна.

Наталия Гуменюк, говорител на Южното военно командване на Украйна, заяви, че гръмотевична буря през нощта е помогнала на Русия в нощната атака срещу района на Одеса.

"Противникът се възползва от метеорологичните условия и изстреля ракетите по време на гръмотевици и вятър и на изключително ниска височина, за да ги забележим по-трудно“, поясни тя.