При руски ракетен удар в събота в източния украински град Покровск и околностите му са загинали 11 души, съобщи губернаторът на контролираната от Украйна част на Донецка област, предаде Reuters.

"Единадесет загинали, включително пет деца - това са засега последиците от ударите по района на Покровск", написа Вадим Филашкин в Telegram.

Във видеообръщение президентът Володимир Зеленски заяви, че Русия трябва да бъде накарана да усети последствията от всяка подобна атака.

"Руският удар е бил насочен просто към обикновени частни домове", посочва Зеленски. "И Русия трябва да почувства, че нито един от тези удари няма да мине без последствия за терористичната държава."

Снимки, публикувани в интернет от областния управител, показват спасителни отряди, които в тъмното претърсват големи купчини тлеещи отломки.

По думите на Филашкин в поредицата от руски атаки са били използвани ракети С-300, като основният удар е бил нанесен на град Покровск и близките села.

Той отбеляза, че нападението показва, че руските сили "се опитват да причинят колкото се може повече мъка на нашата земя".

В петък (5 януари) Покровск е бил подложен на руски обстрел. Градът се намира в контролираната от Украйна територия, на около 80 км северозападно от Донецк, държан от Русия център на региона.

Губернаторът на съседната Днепропетровска област съобщи, че един човек е бил убит при удари с безпилотни самолети в района на град Никопол, който е честа руска мишена на отсрещния бряг на река Днепър от държаната от Русия атомна електроцентрала в Запорожие.