Русия засилва и разширява състава и оборудването на своите Въздушно-десантни войски (ВДВ). Това съобщи министърът на отбраната на страната Сергей Шойгу по време на заседание на колегията на военното ведомство, предава ТАСС. Едновременно с това Москва ще превъоръжава активно своите Източен и Южен военни окръзи и ще отвори множество нови "военно-учебни центрове“.

Засилване на ВДВ

Тази година е започнал да изпълнява бойни задачи нов парашутен полк в състава на Тулската въздушнодесантна дивизия и завършва формирането на друг полк в Ивановская. Ще бъде създадена и нова 104-та въздушнодесантна дивизия.

До края на годината ВДВ ще сформира бригада за логистично осигуряване и ремонтно-възстановителни батальони във всички дивизии, ще бъде комплектована артилерийската бригада.

От началото на годината въздушнодесантните войски са получили повече от 2 хиляди единици техника и 5,5 хиляди комплекта десантно оборудване и парашутни системи.

"Като цяло изпълнението на планираните мерки за ВДВ ще даде възможност до края на годината техният боен потенциал да се повиши 1,3 пъти, а огневите способности на въздушно-десантните войски да се увеличат с 20%“.

Укрепване на Източния и Южния военни окръзи

На източното стратегическо направление продължава "тенденцията към усложняване на военно-политическата обстановка“, в отговор войските на Източния военен окръг "увеличават дейността по оперативна и бойна подготовка“. По-специално, през юни се проведоха учения на Тихоокеанския флот с участието на повече от 11 хиляди души и 67 кораба и плавателни съдове, през юли - руско-китайски учения, в които участваха 12 кораба и 38 самолета и хеликоптера, а през септември - Маневри Финвал-2023“, в които участваха около 10 хиляди военнослужещи.

До края на годината в Източния военен окръг ще бъдат проведени 26 организационни мероприятия, синхронизирани с доставката на 1,2 хиляди единици съвременно въоръжение.

През тази година в Южния военен окръг ще се проведат общо над 170 организационни мероприятия, като войските ще получат 5,5 хиляди единици съвременно въоръжение и техника. "От началото на годината броят на офицерите в окръга се е увеличил с 11 хиляди души, а военнослужещите по договор с 30 хиляди души.

Центрове за военно обучение

Министерството на отбраната на Русия планира да открие още 8 военни учебни центъра: "В резултат на това те ще бъдат представени в 75 региона на страната ни, а общият им брой ще достигне 128“.