Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обсъди плановете на Москва да подсили военните си формирования по зазпадните граници на страната, тъй като войната в Украйна засили напрежението между страните в региона, пише CNN.

"Днес на заседанието на Съвета ще разгледаме въпроси, свързани със създаването на Ленинградски и Московски военни окръзи с едновременното укрепване на групировките на войските на въоръжените сили на Руската федерация на нашите западни граници“, заяви Шойгу. според съобщение от заседание на борда, публикувано от Министерството на отбраната в сряда.

Шойгу посочи засилената милитаризация на Полша като сред причините за разширяването, като посочи, че този ход заплашва "окупацията" на руска територия.

"Има планове за създаване на регулярна основа на така наречената полско-украинска връзка, уж за да се гарантира сигурността на Западна Украйна, но всъщност – за последваща окупация на тази територия“, отбеляза той на среща на колегията на военното ведомство.

По-рано този месец Полша заяви, че ще разположи повече войски на границата си с Беларус, съюзник на Кремъл, на фона на ескалация на военното напрежение между двете страни.

Хиляди бойци от руската наемническа група "Вагнер" бяха изпратени в Беларус след неуспешния бунт срещу Москва през юни. Оттогава те се придвижват към ключов коридор в региона, тънка ивица земя между Полша и Литва, наречена Сувалки, в явен опит да окажат натиск върху членовете на НАТО и ЕС.