Русия е увеличила използването на балистични ракети в рамките на ежедневните си обстрели на Украйна. Това заяви говорителят на Военновъздушните сили (ВВС) на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Юрий Игнат, цитиран от УНИАН.

Той отбеляза, че от 29 декември 2023 г., когато беше една от най-големите атаки на територията на Украйна, руснаците са използвали 158 средства за въздушно нападение.

Според Игнат руснаците са започнали да използват все повече ракети, летящи по балистична траектория, по-специално "Искандер-М“, както и аеробалистичните ракети "Кинжал“, крилатите ракети Х-22 и зенитните управляеми ракети С-300.

"Врагът разбира, че имаме определени възможности да сваляме "Шахеди“, крилати ракети, чийто процент на свалени е доста висок, затова по-често прибягва до използването на балистика, която може да бъде свалена само със специални средства. , от които нямаме много“, обясни Игнат.

Той също така отбеляза, че има пасивна защита срещу балистика и руснаците често поразяват фалшиви цели.

"И често балистиката не достига там, където трябва. Има различни причини, които водят до това, една от тях е, че качеството на ракетите се влошава", заяви представителят на украинските ВВС.